Vegana Hvorfor Opskrifter

Opskrifter: fire veganske forkæl-dig-selv-dage

Har du problemer med at printe disse opskrifter ud, så læs her.

Det er ikke svært at lave veganermad! Det har du måske fået at vide, men det passer simpelthen ikke. Det, som kan være svært, er omstillingen og alle de nye produkter og ingredienser, man støder på i veganeropskrifter. Men det er jo ikke meget anderledes end, at thailandske, indiske eller mexicanske opskrifter også i begyndelsen vil virke fremmedartede, indtil man får oparbejdet et vist "ordforråd". (Du kan i øvrigt klikke på ordlisten på menuen til venstre, hvis du er i tvivl om et produkt/ingrediens.)

En anden ting, som heller ikke passer er, at veganermad er kedelig. Veganermad er lige så lidt kedelig, som thailandsk eller indisk mad er kedelig, men vi vil da gerne indrømme, at veganermad kan blive meget kedelig, hvis den blot er lavet ved at tage danske madopskrifter og undlade kød, mælk og æg i disse. Så får man en kødsovs uden hakket kød, dvs. en tomat- og løgsovs, eller en lasagne uden bechamelsovs. Sådan noget er jo både trist at spise og se på, men det er slet heller ikke det, det veganske køkken går ud på. Vegansk mad er meget inspireret af østens køkken, med spændende grøntsager, bælgfrugter, nødder og eksotiske krydderier, og selv traditionelle ting som "kødsovs", lasagne og formkage kan vi såmænd også finde ud af at lave - ved at bruge nogle af hemmelighederne og tricksene fra det veganske køkken.

Vi har her sammensat fire dages veganeropskrifter, som kan give dig en idé om, hvad vegansk mad er for noget - så du også kan se, om det overhovedet er noget for dig. Opskrifterne er forklaret grundigt i mange detaljer, og der er en del "efterligninger" af retter fra det traditionelle køkken. Disse efterligninger er ikke med for efterligningens egen skyld, men for at lette overgangen fra kødspisning/vegetarisme til den veganske levevis.

Der bliver i opskrifterne brugt en hel del "tunge" produkter - linser, kigærter, bønner, nødder, frø, tofu, seitan, nuttolene, kokosmælk, sojamælk mv. Dette er dels af hensyn til protein-indtaget, og dels for at introducere dig til det veganske køkkens hemmeligheder. Opfat derfor de følgende opskrifter som "festmad" eller mad, som du ville lave, hvis du ønsker at forkæle dig selv eller har kritiske ikke-veganere på besøg. Man behøver naturligvis ikke spise sådan hver dag, og en simpel kartoffelsuppe, en gang ratatouille eller hurtige wok-stegte grøntsager er også meget fint. Men sådanne retter stoler vi på, at læseren allerede er fortrolig med. I nedenstående opskrifter er der i øvrigt heller ikke talt kalorier (og der er dessert hver dag!), og der er desuden brugt olie, kokosmælk, cashewnødder, peanutbutter osv. Men da det netop er denne fyldige og "runde" smag, som mange ikke-veganere savner (især i begyndelsen, og især når der er kritiske gæster på besøg), har vi altså valgt at bringe en række fyldige/runde retter her, simpelthen for at vise, hvad det veganske køkken egentlig kan, når det vil. Læs evt. mere om dette her.

Hvis du vil videre med den veganske madlavning, så kan du se en liste over (dansksprogede) veganske kogebøger her. Hvis du bliver veganer, får du i øvrigt god brug for en food-processor, måske med tilhørende blender. De er efterhånden til at betale, og bruges bl.a. til at blende/hakke bælgfrugter og nødder. En foodprocessor kan også bruges til meget andet, herunder dejæltning mv.

Madplan for fire veganske dage

Torsdag

morgen müsli med sojamælk/rismælk/havremælk
frokost hummus, linsefrikadeller
aften kartoffelmos med seitan/tofu
dessert vegansk gulerodskage

Fredag

morgen hirsegrød med sojafløde/sojamælk
frokost indisk linsesuppe, vegansk kartoffelsalat
aften (1) linsesgryde eller (2) kigærtegryde
dessert vegansk citrontærte

Lørdag

morgen ristet brød med tahin og jordnøddesmør
frokost champignonstærte, løg/gulerodspostej, ristet tofu
aften vegansk lasagne
dessert brownies med sorbetis

Søndag

morgen pimento-ost, tofu-røræg, stegt nuttolene, stegte kartofler
frokost pizza, linsepure, marinerede bønner
aften chili sin carne
dessert vegansk bananis

Bemærk: Hvis du vil lave hummus til frokost om torsdagen, så skal du sætte kigærter i blød aftenen før (hvis du ikke bruger kigærter på dåse). Du skal også sætte kigærter i blød aftenen før fredagen, og bønner i blød aftenen før søndagen. Det er én af de ting, man skal have ind på rygmarven som veganer: at kigærter og bønner skal opblødes i mindst 8 timer, før de koges. Linser behøver heldigvis ikke opblødning. Bemærk også, at søndagens pimento-ost skal tilberedes og sættes i køleskab aftenen før.


Morgenmad torsdag

Müsli med sojamælk/rismælk/havremælk

Som begynder-veganer vil du spørge dig selv om, hvad du skal bruge i stedet for mælk oven på din müsli, eller hvad du nu spiser om morgenen. Svaret er sojamælk, rismælk eller havremælk. Sojamælk kan du få i alle helsekostbutikker, men også i velassorterede supermarkeder såsom f.eks. Irma eller Brugsen. Men forvent ikke, at sojamælk smager af komælk, for det gør det ikke. Det har en anden smag, som i begyndelsen kan synes mærkelig, men som man hurtigt vænner sig til. Sojamælk fås i mange kvaliteter -- de billigste til omkring 14-15 kr/liter. Selv om du måske ikke bryder dig om at drikke sojamælk af glas, så prøv det oven på müsli o.lign. -- dér lægger man meget mindre mærke til, at det ikke smager helt som det plejer. Et alternativ til sojamælk er rismælk eller havremælk -- førstnævnte er rund og sød, mens sidstnævnte smager en del af havre. Udmærkede alternativer, som fås i helsekostbutikker og muligvis i visse supermarkeder. I nødstilfælde kan du i øvrigt sagtens bruge vand oven på müsli, selv om det måske ser lidt kedeligt ud. Prøv at supplere din müsli med små frugtstykker -- f.eks. æble, banan, pære osv. Eller ekstra nødder -- hasselnødder, mandler, jordnødder, cashewnødder.


Frokost torsdag
2-3 personer

Se det var jo nemt nok med morgenmaden - det handlede blot om at få fat i noget sojamælk/rismælk/havremælk. Nu bliver det lidt sværere, for vi vil her forsøge at lave et alternativ til frokostens sædvanlige leverpostej og frikadeller -- nemlig hummus og linsefrikadeller. Et alternativ, som vi i øvrigt synes smager meget bedre!

Hummus (bemærk: tørrede kigærter skal sættes i blød i mindst 8 timer og skal derefter koges)

Opblødning og kogning af kigærter
Hvis du starter med tørrede kigærter, så gør følgende. Sæt kigærterne i blød i rigeligt vand natten over (mindst 8 timer). Hæld vandet fra. Det er vigtigt, da der er giftstoffer i iblødsætningsvandet. Kom kigærterne i en gryde og hæld frisk vand i (dobbelt så meget vand som kigærter). Kog kigærterne i mindst en time. Nogle gange skal de koges i helt op til 3 timer for at blive helt møre. Det duer ikke, hvis ikke de er helt møre og melede indeni. Et tip: tilsæt ½ tsk almindeligt bagepulver under kogningen - det gør dem møre meget hurtigere.

Tilberedning af hummus
Put kigærterne, hvidløg og olivenolie i foodprocessoren og blend det godt, indtil det er helt jævnt. Tilsæt citronsaft, tamari, paprika, kommen og tahin. Blend det. Hvis hummusen er for tør, tilsættes der vand (du kan godt bruge kogevandet, hvis du selv har kogt kigærterne og ikke har brugt bagepulvertricket), indtil den har en passende konsistens til at smøre på brød. Tilsæt til sidst salt efter behov (måske et par tsk-fulde).

Se her for nogle tips vedrørende hummus.

Linsefrikadeller

Linserne skal være de helt små (split)linser uden skal. Ideen er nemlig, at linserne skal koge helt ud til en jævn masse. Det kan de store grønne/brune linser ikke. De små røde(eller gule) linser fås i de fleste større supermarkeder.

Linserne koges i vandet i ca. 30 minutter, indtil de er kogt helt ud til en jævn masse. Hæld eventuelt overskydende vand fra bagefter, så der kun er kogte linser tilbage (brug evt. en si). Løg og krydderier tilsættes, og det køler lidt af.

Nu er ideen så at lave det ligesom frikadeller. Der tilsættes sojamælk, havregryn og mel (ca. 2 dl havregryn og 3 dl mel, men det kan variere lidt), så massen bliver lidt mere tør. Advarsel: den skal ikke være alt for tør - den skal faktisk være lidt mere lind end almindelig frikadellefars. Varm olien op på middel varme, og tag en spiseskefuld af "farsen" og læg den på panden (helst en god teflonpande, for ellers hænger de fast). Det løber en del ud til siden, men det gør ikke noget. Fyld panden op med linsefrikadeller. Det gør ikke noget, at frikadellerne løber lidt sammen -- når de begynder at få konsistens kan du skille dem ad igen med en kniv/palette. Steg til de er gyldne på begge sider. Frikadellerne ender med at blive ret flade; det er ok. De er måske lidt svære at lave første gang, men øvelse gør mester.

Man kan tilsætte alt muligt til disse linsefrikadeller, herunder andre typer finthakkede grøntsager end løg, eller andre krydderier.

Salat med ristede græskarkerner

Vi stoler på, at du som begynder-veganer ikke har nogen problemer med at lave salat, men vi vil dog godt alligevel give et fif: prøv at riste nogle frø/kerner af en eller anden slags på en pande og kom dem i salaten. Et eksempel kan være græskarkerner (fås mange steder), som ristes let i olivenolie, lidt salt og et fed knust hvidløg. Hvis du ikke kan finde græskarkerner, kan du bruge solsikkekerner i stedet. Eller du kan også bruge hakkede nødder, som du rister på panden. Prøv i øvrigt også at købe et salatløg og putte det i salaten - salatløg er mere milde end almindelige løg. Når man tilsætter frø/kerner/nødder (og evt. salatløg) til sin salat, bliver den mere fyldig og mættende - og også meget mere spændende!

Hummusen, linsefrikadellerne og salaten spises sammen med et godt brød, og hvem savner nu det traditionelle frokostbord?


Aftensmad torsdag
4 personer

Kartoffelmos med seitan/tofu

Du synes måske, at frokosten var lidt indviklet at lave, så her kommer en nem opskrift på lækker og mættende kartoffelmos.

Skræl kartoflerne og skær dem i tykke skiver. Kog dem godt møre. Hæld vandet fra og mos kartoflerne med en gaffel eller kartoffelmoser. Tilsæt plantemargarine, sojamælk, salt og (hvid) peber.

Sauce

Seitan er lavet af hvedegluten og minder lidt om kødstrimler i udseende og konsistens. Tofu er lavet af sojabønner og minder i konsistens lidt om fetaost. Begge produkter fås i helsekostbutikker; tofu kan også fås i velassorterede supermarkeder (typisk i glas og ret dyrt). Seitan er nok bedst og sjovest til denne ret, men tofu kan også bruges. (Du kan i øvrigt også bruge nuttolene = et Nutana-produkt lavet af jordnødder.)

Seitan'en skæres ud i mindre stykker, afvædes i et viskestykke og ristes på pande i en god olie. Den skal være sprød! Sæt den ristede seitan til side. (Hvis du bruger tofu er fremgangsmåden den samme, bortset fra at tofu'en skæres i små terninger).

Herefter steges løgene i olie, sammen med chili/cayennepeber. Tomater, ingefær, tamari, gurkemeje, citronsaft og æble tilsættes. Spæd op med vand og lad det simre 10 minutter. Til sidst tilsættes mel (for at jævne saucen) blandet med sojamælk (giver lysere kulør og rundere smag). Hakket persille blandes i til sidst. Der smages til med salt.

Kartoffelmosen serveres med saucen samt seitan/tofu-stykkerne. Lad være med at komme seitan/tofu-stykkerne i saucen, for så mister de deres sprødhed. Hvis du er vild med løg, så steg en masse løgringe og servér til. Kartoffelmosen kan spises med salat til, f.eks. rucola eller bønnespirer.


Dessert torsdag

Bare fordi man er veganer, betyder det ikke, at man ikke kan lide søde sager. Her kommer en opskrift på en vegansk kage, som hænger fint sammen, på trods af, at der ikke er æg i. Det med, at man ikke kan bruge æg kan være et problem mht. traditionelle formkager, men man skal tænke på, at hvedemel indeholder gluten, som har stor sammenbindingsevne. Så tro det eller ej: man kan faktisk nemt lave lækre formkager uden æg. Prøv bare denne:

Gulerodskage

Bland det hele sammen. Bages 1 time ved 200°. Dekoration: 1½ kop hakkede hasselnødder eller frugt. Kan evt. serveres med koncentreret mandelmælk (smuttede mandler blendet med lidt vand), eller med sojadessert (den sidste fås i helsekostforretninger). Det er en god ide at lade kagen køle lidt af, inden du spiser den, for ellers kan den være svær at skære i skiver.

Opskrift af Helen Claesson. Den oprindelige recept fra Klints køkken er med sukker, men til gengæld uden abrikoser og mandelmælk. Der anvendes heller ikke dekoration med hasselnødder, og mængden af rosiner er mindre.


Morgenmad fredag

Efter at have spist så godt og så meget torsdag, vil det måske være passende med en portion havregrød til morgenmad. Grød er dejligt, ikke mindst om vinteren, og det er hurtigere at tilberede, end man tror. Hanne Kirsten, som bestyrer "Madkassen" i medlemsbladet, giver følgende fif:

Når jeg skal gøre det nemt, stiller jeg 1 dl grove eller fine havregryn i blød med 2½-3 dl vand -- evt. med rosiner eller lidt hakket abrikos natten over. Inden jeg går i bad / på badeværelset sættes grøden i kog -- uden at røre. Jeg skruer ned, så grøden står og simrer. Når jeg er færdig på badeværelset, kommer jeg salt i grøden, rører rundt, slukker og lader gryden stå. Jeg tager tøj på, og grøden er parat til at blive spist.

Du kan supplere grøden med f.eks. solsikkekerner, græskarkerner, mandler eller sesamfrø. Du kan også blande lidt sojamælk eller rismælk i grøden. Der er mange andre muligheder end havregrød: prøv f.eks. hirsegrød eller boghvedegrød. Læs mere om grød her.


Frokost fredag
2-3 personer

Hvorfor skal frokost nødvendigvis være noget med pålæg oven på brød. Hvad med en varm ret? Og hvad med en god suppe? Suppen kan i øvrigt medbringes på arbejdet i en termokande - dog helst ikke i den, du normalt bruger til kaffe...

Indisk linsesuppe

Kassér opblødningsvandet og tilsæt 8 dl vand til linserne. Tilsæt løg. Lad det simre indtil linserne er bløde (ca. 15 min.), og tilsæt salt efter behov.

Opvarm olien på en pande og tilsæt sennepsfrøene. Når de popper, tilsættes kommen og karry. Steg et minuts tid. Tag af ilden og tilsæt hvidløg, gurkemeje og chilipulver.

Hæld olieblandingen i linserne, omrør og servér. Pyntes med frisk persille (eller bedre: friske korianderblade). Du kan også riste nogle solsikkekerner eller sesamfrø, som kan drysses over.

Nu vil vil jo ikke snyde dig helt for fast føde, så her kommer så en opskrift på vegansk kartoffelsalat, som du kan spise til sammen med salat og et godt brød. Problemet med vegansk kartoffelsalat er dressingen, for hvad skal man bruge i stedet for den traditionelle mayonnaise- eller crème-fraîche-dressing? Det nemmeste svar er vegansk mayonnaise, som ofte kan fås i helsekostbutikker (f.eks. Plamils ægfri mayonnaise, som består af solsikkeolie, vand og ærteprotein og koster ca. 27 kr for 300 g). Hvis du ikke kan få fat i vegansk mayonnaise, kan du selv lave den på følgende måde:

Tofu-mayonnaise

Det hele blendes i en blender, indtil det bliver en tyk creme. Opbevares i køleskab. Tofumayonnaisen bliver lysebrun pga. tamari'en - brug evt. 1 lille spsk urtesalt i stedet, hvis du ønsker en hvid mayonnaise (urtesalt fås i helsekostbutikken og i bedre supermarkeder). Vi vil ikke påstå, at denne mayonnaise smager 100% af almindelig mayonnaise eller crème fraîche, men den er fin til mange formål, herunder kartoffelsalat.

Vegansk kartoffelsalat

Skær de kolde kartofler i skiver, ikke for tykke. Kartoflerne skal være helt gennemkogte, gerne lidt melede. Tilsæt løg, tofumayonnaise, salt og peber, bland det forsigtigt, og stil kartoffelsalaten koldt i mindst 10 min før servering. Drys purløg eller dild over til sidst.

Servér linsesuppen og kartoffelsalaten med et godt brød til.


Aftensmad fredag

Hvis du er kødspiser, er du sikkert vant til sammenkogte gryderetter, bl.a. fordi det er nemt og hurtigt at lave. Men det er faktisk lige så nemt og hurtigt at lave veganske gryderetter, særligt hvis du bruger de såkaldte (gule eller røde) splitlinser. Så hvis du vil have hurtig mad, så prøv Alternativ 1: Linsegryde. Hvis du har bedre tid, kan du prøve Alternativ 2: Kigærtegryde i stedet. Sidstnævnte er en "gourmet-opskrift" (som i øvrigt er gennemgået i rigtigt mange detaljer her).

Splitlinser skal ikke udblødes før brug og koger ud meget hurtigt. Og hvis du har været vant til ind imellem at forkæle dig selv og tilsætte fløde eller crème fraîche til dine gryderetter, så har vi også et alternativ til det: nemlig kokosmælk.

Alternativ 1: Linsegryde

Steg løgene i olie, indtil de tager farve. Tilsæt linser, vand, kommen, tomater, tomatpure og merian. Lad det koge ca. 20 minutter, indtil linserne er kogt helt ud. Tilsæt kokosmæk og eddike, samt salt og peber. Nu har du en velsmagende "kødsauce" uden hakket kød, som du kan bruge sammen med ris eller oven på din foretrukne pasta. Drys evt. lidt frisk persille på til sidst.

Hvis du har mod på en lidt mere krævende opskrift, så prøv denne her. Kigærter kan nemlig bruges til andet end hummus, og kogte kigærter er fremragende til gryderetter.

Alternativ 2: Kigærtegryde (bemærk: kigærter skal sættes i blød aftenen før)

Denne kigærtegryde er gennemgået relativt kortfattet her, men hvis du er interesseret eller bliver i tvivl om noget, kan du læse en meget detaljeret gennemgang af ingredienser og fremgangsmåde her.

150 g tørrede kigærter sættes i blød i rigeligt vand natten over. Iblødsætningsvandet kasseres (indeholder giftstoffer), og kigærterne koges i et nyt hold frisk vand. Dette kan tage lang tid – helt op til et par timer, hvis de skal være helt gennemmøre. Og det skal de være i denne opskrift. Et trick er at tilsætte en smule (1/2 tsk) almindeligt bagepulver under kogningen, men pas på: for meget bagepulver og du står tilbage med helt sønderdelte kigærter. Et alternativ til alt dette er at købe de kogte kigærter færdige på dåse. De 300 g udblødte kigærter svarer ca. til en dåse, som kan købes i de fleste etniske grønthandlere.

Opvarm olien (gerne olivenolie eller anden olie med smag) i en gryde. Tilsæt sennepsfrø (gule sennepsfrø kan også bruges). Tilsæt hakket løg og hvidløg, svits det lidt, indtil løgene tager farve og tilsæt derefter resten af ingredienserne – inklusive de kogte kigærter – frem til og med chilipulveret. Vent altså lidt med kokosmælk, peanutbutter, tamari, salt og koriander. Tilsæt også et par kopper vand (evt. kogevand fra kigærterne, hvis du ikke har brugt bagepulvertricket), så det ikke bliver for tørt. Rør det godt rundt og lad det koge 30 minutter, indtil kartoflerne (som skal være i små terninger) er møre. Til sidst tilsættes kokosmælk, peanutbutter, tamari, salt og koriander.

Kigærtegryden serveres med ris, salat og et godt brød. Der er mange ingredienser i denne kigærtegryde, men de er med til at gøre forskellen på en lidt halvkedelig sammenkogt ret og noget, som virkelig smager af noget og bringer Indien helt ind i stuen.


Dessert fredag

vegansk citrontærte

[beklager: ikke helt aftestet endnu]


Morgenmad lørdag

Ristet brød med tahin og jordnøddesmør

Jordnøddesmør (peanutbutter) giver associationer til overvægtige amerikanere, men det er faktisk et meget fint smørepålæg til morgenbordet. Brug det dog med måde, hvis du vil holde vægten. Tahin minder om jordnøddesmør, men kendes kun af de færreste. Det har en mere bitter smag, og nogle kan ikke lide det. Andre elsker det. Det fås i helsekostbutikken og hos etniske grønthandlere (og bruges i øvrigt i hummus). Tahin indeholder også masser af kalk -- prøv tahin på ristet brød med agurkeskiver og salatløg oven på.


Frokost lørdag

Kender du cashewnødder? Vidste du, at blendede cashewnødder giver en cremet smag, som bl.a. kan bruges som tærtefyld? Se blot her:

Champignontærte

Olien gnides ind i melet med fingrene, vandet tilsættes, og dejen æltes let sammen til en lind dej. Vandmængden kan svinge lidt, alt efter temperatur og meltype. En tærteform med en diameter på 29 cm smøres, og dejen trykkes ud i formen og op langs kanterne med fingerspidserne. Man prikker dejen med en gaffel og forbager den 15 min. ved 200 grader.

Løg, porrer, champignon snittes og svitses i olien, og der tilsættes merian. Simrer ca. 10 minutter - der kan tilsættes vand, sojamælk eller grøntsagsbouillon, hvis fyldet bliver for tørt. Cashewnødderne blendes med sojamælk og hvidløg. Denne blanding vendes i det svitsede fyld, og der tilsættes evt. salt efter behov. Det hele fyldes i tærtebunden, og tærten bages i 20 min. ved 200 grader.

Tærten er fra Else Marie Simonsens og Elin Nonboes bog Livsretter - Ren vegetabilsk mad; se mere her.

Løg/gulerodspostej

[beklager: ikke helt aftestet endnu]

Ristet tofu

Skær tofuen ud i terninger på ca. 1-1½ cm på hver led, put dem i en skål og hæld de resterende ingredienser -- undtagen olie -- over. Lad marinaden trække mindst et par timer -- gerne natten over -- idet du ind i mellem vender blandingen, så alle tofuterningerne bliver marinerede.

De marinerede tofuterninger steges i olie, indtil de bliver sprøde. Du kan godt stege ikke-marineret tofu på panden, men bemærk at tofu ikke smager af meget i sig selv.


Aftensmad lørdag

Vegansk lasagne

Sæt sojaproteinet i blød. Tekstureret sojaprotein kan fås i helsekostbutikker i forskellige varianter. Det skal her gøre det ud for hakket oksekød. Løgene hakkes og svitses i lidt olie. Skivede/hakkede gulerødder tilsættes sammen med flåede tomater, hvidløg, laurbærblade, merian og rosmarin. Æblet renses og hakkes groft og tilsættes sammen med bouillonterning og tamari. Til sidst tilsættes sojaproteinet. Det hele simrer lidt, og der tilsættes vand og salt efter behov.

Kokosmælken varmes op, og der jævnes med mel, indtil den har den rette cremede konsistens. Tilsæt revet muskatnød, salt og peber efter smag. Hvis der er for lidt sauce, kan der spædes op med en god sojamælk. I et ildfast fad lægges først sauce, så plader, så bechamel, så sauce osv. osv. Øverst plader og ovenpå et tykt lag bechamel-sovs. . Hvis man vil have en lidt osteagtig smag øverst, kan man før man hælder det øverste lag bechamel på tilsætte 5 spsk olivenolie, 1-2 fed knust hvidløg og 3-5 spsk gærflager (se mere om disse under pimento-osten, søndag). Sættes i ovnen 45 minutter ved 200º. [Se evt. mere om denne "gourmet-lasagne" her.]


Dessert lørdag

Brownies med sorbetis

[beklager: ikke helt aftestet endnu]


Morgenmad søndag

4 personer

Måske er du typen, som godt kan lide en tung og fyldig morgenmad à la den engelske, eller som måske trækker tiden lidt ud og spiser en fyldig brunch i stedet for morgenmaden. Hvis du har tid til at tilberede det, kan det sagtens lade sig gøre. Her er et forslag:

Vegansk pimento-ost (bemærk: skal tilberedes aftenen før)

Nu bliver det lidt svært, men prøv alligevel at lave denne ost , som både i smag og konsistens minder en hel del om den flødeost, du måske er vant til at smøre på brødet (bemærk: den skal laves senest aftenen før den skal bruges, da den skal stå i køleskab). Osten giver en idé om det veganske køkkens muligheder, samtidig med, at det introducerer agar-agar (vegansk stivelse, baseret på tang) og gærflager -- to gode veganske produkter. Agar-agar kan bruges med ca. samme effekt som husblas (husblas er lavet af knogleafkog!), og gærflager har en blød og osteagtig smag, med rigtigt mange anvendelsesmuligheder. Desværre har gærflager det dog med at være lidt pebrede for pengepungen.

Put vand og agar-agar i en lille gryde og bring det til at koge. Sæt varmen på laveste blus og lad det simre i 5 minutter, under jævnlig omrøring. Put de resterende ingredienser i en blender/food processor. Tilsæt agar-agar-væsken. Blend alle ingredienser ved højeste hastighed i 1-2 minutter, indtil massen er cremet, idet blenderen evt. stoppes et par gange undervejs og indholdet omrøres. Hæld det i en form, og afkøl i køleskab natten over. Tip: Før det afkøles, kan du f.eks. tilsætte 1½ dl finthakkede olien, eller 1½ spsk kommenfrø, eller 2 spsk hakked dild, eller 2-3 fed knuste hvidløg.

Tofu-røræg

Elsker du røræg eller æggekage? Så prøv denne opskrift, som giver et fyldigt proteintilskud til morgenbordet. Tofuen moses og blandes med de øvrige ingredienser, undtagen olien. Olien varmes op, tofuen røres i, og det hele varmes godt igennem.

Stegt nuttolene

Nuttolene er et produkt fra Nutana, som fås på dåse. Det er lavet af jordnødder og har en fast konsistens, som gør det muligt at skære det i skiver og f.eks. bruge det på brød (= veganerens svar på kalkunpølsen!). Men du kan også stege det: skær 200 g nuttolene ud i små terninger og steg det i olien i 5 minutter under svag varme. Tilsæt løg, og steg videre indtil løgene er brune.

Pimento-osten, tofu-røræg og stegt nuttolene kan f.eks. serveres med stegte kartofler, brød, plantemargarine, marmelade, nutella (nutella indeholder for det meste ingen animalske ingredienser), osv. osv. Det skulle kunne mætte selv en sulten skovarbejder.


Frokost søndag

Linsepuré

Linserne vaskes og koges møre sammen med løg, oregano og kommen. Væden hældes fra, og linserne pureres i en foodprocessor eller blender sammen med kokosmælk og eddike/citronsaft. Kokosmælk og eddike/citronsaft kan godt undværes, men det giver en mere afrundet smag à la crème fraîche. Tilsæt salt efter behov og afkøl det.

Afkølet smager pureen fint på brød, men kan også spises varm til grøntsager. Eller blandes med ris og bruges som fyld i peberfrugter. Der er mange muligheder.

Pizza

Lad os være ærlige: det er meget svært at lave noget, som minder helt om den normale pizza ud fra rent vegetabilske ingredienser. Dette skyldes bl.a., at der ikke rigtigt findes nogen veganske oste i handelen, som både smager godt og kan smelte på den "rigtige" måde. Men det kommer nok en dag. Der er dog gode og velsmagende alternativer til at overhælde sin pizza med mozzarella eller gorgonzola -- den nedenstående pizza hedder pissalederie, og er en lokalspecialitet i Sydfrankrig, hvor den går som varmt brød.

[beklager: ikke helt aftestet endnu]

Marinerede bønner

De tørrede bønner (eller evt. kigærter, men bønner er lidt bedre her) opblødes i rigeligt vand i mindst 8 timer (f.eks. natten over). Iblødsætningsvandet kasseres (indeholder giftstoffer), og bønnerne koges til de er møre, dvs. mindst en time. De andre ingredienser blades i og bønnerne trækker lidt (gerne i køleskabet, så de afkøles).


Aftensmad søndag

Ved hjælp af tekstureret sojaprotein kan du lave en vegansk chili (chili sin carne). Sojaprotein skal gøre det ud for hakket kød og give retten den rette konsistens.

Chili sin carne

Steg sennepsfrøene i olien, indtil de popper. Tilsæt løg og grøn peber og steg indtil løgene tager farve. Lad det afkøle lidt, og tilsæt tekstureret sojaprotein, hvidløg, chilipulver, kommen, kakao, kanel, laurbærblade, oregano, tomater, bønner og tomatpure. Tilsæt evt. lidt eddike, hvis der mangler syrlighed og brunt sukker, hvis det mangler sødme. Tilsæt vand, hvis det er blevet for tørt, og lad det koge mindst 40 minutter.

Spises som det er, med brød til. Kan også spises sammen med ris eller pasta.


Dessert søndag

Banan-is

Bananerne skrælles og puttes i fryseren. Når du skal lave isen, tages de ud og skæres i mindre stykker. Put dem i en food-processor (måske virker en blender også) og kør det indtil den er blevet helt cremet, nærmest som soft-ice. Det kan godt tage meget lang tid, særligt hvis bananerne er helt stivfrosne. Derfor betaler det sig nok at lade bananerne tø en lille bitte smule op, før de blendes - også af hensyn til food-processoren.

Resultatet er en velsmagende is, som er både cremet og blød i konsistensen. Der kan puttes alt muligt andet end jordbær og vanille i, men pas på med at tilsætte for mange flydende ingredienser til isen, for så forsvinder den rigtige konsistens, og isen bliver for vandet. Bananis er i øvrigt sund, i fald du tæller kalorier.

 


Blod på tanden? Find flere opskrifter ved at trykke på "Blad"-ikonet øverst på siden. Derfra vælger du "Emneopdelt artikelsamling" og kigger under opskrifter dér. Du kan også se en liste over veganske kogebøger her. I øvrigt vil vi anbefale dig at besøge en velassorteret helsekostbutik, for der findes et væld af andre veganske produkter, herunder vegetabilske postejer/smørepålæg, som vi ikke har haft plads til at nævne her.