Vegana Nyt 4/96 (1. årgang, nr. 4, december 1996), forskellige sider

Anbefalinger vedrørende veganerkost

Bogen Vegan Nutrition, af Gill Langley (udgivet af det engelske The Vegan Society) udkom som nævnt i det sidste nummer af bladet i 1995 i en ny og opdateret udgave. I begyndelsen af bogen giver The Vegan Society følgende sammenfatning af anbefalingerne vedrørende veganerkost:

The Vegan Society har altid været og vil altid være pioner inden for sund og etisk korrekt ernæring. The Vegan Society anbefaler at man vælger en bred vifte af madvarer fra de nedenstående fødevaregrupper:

Grønsager bør koges så let som muligt, og kogevandet (som indeholder mineraler og vitaminer) bør bruges i supper og fonde. Salat og rå grønsager er særligt gode vitamin- og mineralkilder. Frø er nemmere at fordøje, og derfor mere næringsrige, hvis de er valses eller males til "pasta" såsom tahin (sesampasta). Tørret frugt er en god kilde til visse mineraler. En plantebaseret kost er rig på naturlige sukkerstoffer, og man bør derfor tilsætte så lidt sukker som muligt. Dog er mørk sirup er en fremragende kalk- og jernkilde.

 

Man kan sikre sig tilstrækkeligt B12-vitamin ved at bruge gærede madvarer, såsom gærekstrakt og gærpulver, samt visse sojamælk-mærker, velsmagende sojaprotein-fødevarer, margarine og cornflakes/müsli/havregryn. D-vitamin er nemt at få ved at udsætte huden for sollys, særligt om sommeren og efteråret.

Efter fravænning bør forældre til veganske børn give dem energirig mad, såsom veltilberedte kornprodukter, bælgfrugter og tørret frugt, samt frisk frugt og grøntsager. Imidlertid kan mad med lavt kalorieindhold og højt fiberindhold fylde små maver for hurtigt, og brugen af sådanne madvarer skal derfor ikke overdrives i begyndelsen. Gæreks-trakt med lavt saltindhold og beriget sojamælk giver det nødvendige B12, lige så vel som andre vigtige næringsstoffer.

 


Vegarisk jubilæumsfest (100-årsdagen)

8. december 1996 afholdt Dansk Vegetarforening jubilæumsfest på Søpavillonen, og vi var mange, der havde glædet os. Men for os veganere var det en stor skuffelse, i hvert fald hvad maden angik. Selv om jeg personligt havde tilmeldt mig på kontoret for at være sikker på at få veganmad, var der næsten ikke noget. Kokken sagde, at han aldrig havde fået besked; derfor var der mejeriprodukter i næsten alle retter: i hvert fald det varme. Det hjemmebagte brød kunne vi heller ikke spise; ingen tærter, og mange af salaterne havde mejeriprodukter iblandet. Vegetabilsk margarine var der selvfølgelig heller ikke, så vi var flere, der følte os som en slags udskud, der måtte nøjes med levningerne fra de riges bord.

Selve buffeten var meget flot og havde en mængde mad for vegetarer - men hvorfor i alverden kan man ikke gøre som svenskerne, der ved store stævner for dyreværnsfolk serverer veganmad til alle. Så behøver man jo ikke gå rundt og spørge om, hvad der er i de forskellige retter. Til sidst lykkedes det os dog at få rugbrød på bordet, og senere kom der stegte kartofler.

Efter underholdningen blev der serveret kaffe eller te for 18 kr. pr. kop, men urtete havde Søpavillonen selvfølgelig ikke, og endnu mindre en vegansk kage. Og derefter sivede folk ud efter en noget tam jubilæumsfest. (kj)

 


Kød-efterligninger

I USA findes der firmaer, som har specialiseret sig i kød-efterligninger ("meat analogues"), og efter sigende skulle disse efterligninger smage påfaldende meget af den "rigtige" vare. Det førende firma hedder Legume (USA), og de producerer bl.a. "kyllinge"-suppe og -chili, "okse"-gryderet mv. Deres produkter indeholder ingen kunstige smagsstoffer, farver, konserveringsmidler osv., og dåserne er blyfri og genbrugelige. Mange veganere/vegetarer vil sikkert have meget blandede følelser mht. kød-efterligninger, som virkelig smager af kød, men man skal ikke glemme, at sådanne erstatningprodukter givetvis kan lette overgangen for potentielle veganere/vegetarer. Firmaet hævder selv, at man skal smage dem, før man tror det.

Efterlysning!

Vegansk Peking-and efterlyses. Der går rygter og frasagn om, at der i Kina eksisterer en vegansk madtradition (hårdt presset af de økonomiske omstændigheder), hvor man af soja har lavet en masse forskellige kødefterligninger, herunder soja-Peking-and. Efter sigende skulle sådanne retter smage virkeligt godt og være 100% veganske. Har nogen af Vegana Nyts læsere prøvet dette? Eller er der nogen, der har en kogebog med disse retter?

Sojayoghurt og sojaost i Danmark

Endelig kan man få soja-yoghurt i Danmark. Den hedder Soya Frutty og fås i flere varianter. Hvis din helsekost ikke har den, så bed ham bestille den hjem. Den koster ca. kr. 8,75 for et lille bæger. Det er Rømer i Silkeborg, der har skaffet det hjem. Han står ligeledes for importen af den længe savnede soja-ost, som koster ca. 39,85. Denne kan bestille direkte hos Rømer Produkt, Lillehøjvej 18, 8600 Silkeborg, tlf. 86 80 37 67.

Syntetiske pensler

Syntetiske pensler (dvs. pensler, som ikke er lavet af dyrehår) fås i Fredensborg Indkøbscentral til mange forskellige priser. Brug dem, hvis du vil male med ren samvittighed!

Vegana sælger:

 

 

(se den danske side i veganerpasset i Vegana Nyt 1/96)

 


Nyt om den 9. Internationale Veganfestival

Det er nu besluttet, at den finder sted i Australien, nærmere betegnet Magnetic Island, North Queensland fra 3. til 17. august 1997.

North Queensland har et dejligt klima i august, med temperaturer på max 26 og min 15 grader. Festivalen er planlagt til at vare to uger. Den første uge vil være den officielle med konferencen, og den anden uge vil være mere social med udflugter, sport og samvær.

Priserne vil afhænge af, hvordan man vælger at overnatte. Nærmere oplysninger fås hos arrangørerne:

Dr Eric Karlsson og Anita Labo, P.O box 2222,

Townsville,

4810 Australien,

tlf. 0061 77 890 305,

fax 0061 231 511,

e-mail: wayroy@ozemail.com.au.

 

 

Hver eneste dag forsøgte Rodney og Morris at finde noget, som kunne løse kræftens gåde ... og hele tiden var løsningen lige foran deres næser